DAGLIGDAGEN
Et efterskoleår er ikke et tag-selv-bord. Det er et sammenskudsgilde. Det vil man ofte høre os sige, og alle de voksne knokler for at skabe et fedt efterskolefællesskab sammen med eleverne. Og her er dagligdagen bare helt vildt vigtig. Morgensamlinger med uglet hår og gode snakke i hængekøjerne – og meget, meget mere.
Hverdagen
For at få hverdagen til at fungere, når så mange mennesker bor sammen, er det vigtigt med struktur. Derfor er der nogle rutiner, som vi gentager langt de fleste dage. Der er morgenmad kl. 07.00, og derefter gør vi skolen ren og fin. Kl. 08.00 er der morgensamling, og derefter starter undervisningen. Der er naturligvis pauser i løbet af dagen, og når køkkenet serverer mad seks gange om dagen, behøver du aldrig gå sulten i seng. Om aftenen er der stilletime fra kl. 18.30 til 19.30, hvor der er tid til at lave lektier eller slappe af og få noget ro. Derefter er der fri leg og hygge indtil kl. 22.30, hvor vi siger godnat.
Værelserne
Hos os bor de fleste elever på blandede gange, for der er bad og toilet på næsten alle værelser, og du deler værelse med elever af samme køn som dig selv. Du bor sammen med enten 1, 2 eller 3 andre elever, og at være tæt på andre mennesker er en af de største glæder ved efterskolelivet, men kan også være en af de største udfordringer. Vi lover, at det bliver sjovt, bøvlet og lærerigt.
Et godt efterskoleår er ikke noget, I får – det er noget, I skaber. Det samme kan man sige om tusindvis af andre ting. Værelset for eksempel. Et godt værelse er ikke noget, man får – det er noget, man skaber. Vi har oplevet et væld af værelser, hvor to meget forskellige mennesker beslutter sig for, at det her – det skal blive fedt. På trods af forskelligheder, forventninger og måske nogle fordomme.
Alle elever bytter værelse to gange i løbet af skoleåret – i november og marts. Vi gør det, fordi vi gerne vil give dig flest mulige venskaber på tværs af årgangen og styrke dine sociale kompetencer. Når vi ryster posen og blander eleverne på nye værelser, udvikler de evnen til at skabe netværk og nye venskaber, og vi skubber til elevernes menneskelige udvikling.
Som menneske bliver man mere tolerant og rummelig, når man bor og lever sammen med andre – og heldigvis tager man venskaberne fra de første værelser med videre til de næste.
Læs mere om værelsesbyt.
Kontaktgruppe og gode relationer
Hele året har du en kontaktgruppe på cirka 10 elever og kontaktlærer. Det er din trygge base, og du kommer til at lære de andre elever og din kontaktlærer rigtig godt at kende. I de første tre måneder bor du tæt sammen med din kontaktgruppe, og vi blander grupperne med både 9. og 10. klasseselever og forskellige linjefag, så du lærer flest mulige at kende på skolen. I den første tid bruger vi rigtig meget tid i kontaktgruppen, så starten bliver god og tryg, og det er kontaktlæreren, der varetager al kontakt mellem skolen og forældre.
Lektiecafé og stilletime
Vores ambition er at gøre vores elever bedre – både menneskeligt og fagligt. Derfor har vi også fokus på den faglige fordybelse og forventer, at alle er engagerede, parate og har lyst til at lære. Fra kl. 18.30 til 19.30 har vi stilletime, og her har alle elever også mulighed for at gå i lektiecafe, hvor lærere står klar til at hjælpe med de faglige udfordringer. Her opstår der også et rigtig godt fagligt fællesskab, hvor eleverne bruger hinanden til at dygtiggøre sig.
Mobiltelefoner
Vi har selvfølgelig en holdning til telefoner, og vi vil gerne undgå, at eleverne fortaber sig i telefonen, så hos os skal den altid være på værelset. Det gør vi, fordi vi gerne vil give eleverne et frirum på alle fællesarealer, hvor vi fokuserer på andre ting og forsøger at være mere nærværende. Hvis telefonen skal bruges i undervisningen, får man selvfølgelig lov til at hente den.
De første to uger har ingen elever telefonen. Vi passer på den, så alle kan fokusere 100% på det nye efterskolefællesskab. Om natten er telefonen låst inde i skabe på elevgangene, så både telefonen og eleverne får ro.
Et køkken i verdensklasse
På Brøruphus kommer du til at leve et meget aktivt liv – uanset om du er mest til idræt eller de kunstneriske fag. Derfor er det vigtigt, at du får en god, varieret og nærende kost. Vi mener, at hjemmelavet mad er bedst, uden brug af tilsætningsstoffer og kunstige sødemidler. Derfor er vi også stolte over at have sølvmærke i økologi, og vi arbejder dagligt på at undgå madspild.
Alle elever har en uge i køkkenet, hvor de får respekt for, hvad det kræver at lave god mad – og de får helt sikkert også en krammer. Dem er der rigtig mange af i køkkenet. Vi har et bæredygtigt og visionært køkken, der tager de daglige måltider meget seriøst.
Læs mere om vores kostpolitik her.
Weekender
Mange elever vælger at blive på Brøruphus i weekenderne. Her har du god tid til at være sammen med dine kammerater og lave alt det, I ikke nåede i hverdagen. Ofte har weekendlæreren også arrangeret noget, eller I gør det sammen – og måske er der endda forberedt et specielt tema. Fem-seks gange i løbet af skoleåret er der bliveweekend, hvor alle elever bliver på skolen.
Nogle gange trænger man bare til at komme hjem og slappe af, og det har vi selvfølgelig også den største forståelse for.